Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vzdělání trochu jinak – dnes o angličtině

Opět jsem četl v novinách, že se naše mládež neumí učit. Kdyby to nebylo smutné, jsou ty paradoxy k smíchu. Studovat nějakou atraktivní školu – to ano, to chce každý. Učit se, soustavně neúnavně tvrdě psychicky dřít – to však nechce téměř nikdo a při dnešní stavu českého školství to ani není většinou třeba. Každý dnes považuje vzdělání za něco, na co má právo – a to bez ohledu na to, jestli vynaložil odpovídající úsilí.

Jenže naučit se něčemu dobře, lépe, výborně – to je jedna z mála oblastí dnešního života, která nejde nijak ošulit, obejít, „ojebat“ přes známosti, napředstírat. Každodenní praxe a každodenní velké vědomostní mezery spolehlivě odhalí každého, kdo se snažil o nějaké postranní cestičky. Vědomosti, které denně potřebujete prostě buď máte, nebo je nemáte a tečka.

Generace dnešních dospělých na tom, pravda, byla se školní kázní a disciplínou o něco lépe. Ale ne o moc. Kdyby na tom byla opravdu lépe, kdyby si dobrou schopnost učit se odnesla do praxe, tak by mezi naším obyvatelstvem prakticky už neexistovali chroničtí začátečníci v angličtině, přitom jsou jich statisíce. A velkou část z nich to stresuje a mrzí.

Pokusím se rozebrat jeden z důvodů, proč tomu tak je. Hlavní důvody vidím dva:

  1. Ti věční začátečníci se příliš upínají na oficiální instituce, které jim mají pomoci jaksi ze zákona. Na ministerstvo školství, na státní výzkumné ústavy, na oficiální jazykové školy a jazyky ve školách. To je ale jako spoléhat na to, že nejlepšími správci naší země budou naši současní politici.
  2. Lidé se nechávají zmást nejmohutnější, nejvíce sugestivní a vemlouvavou reklamou. Nebo reklamními kampaněmi. Mají tendenci nejvíce věřit těm školám nebo pomůckám, které na ně nejdůrazněji, nejopakovaněji, nejbarevněji vykouknou z poštovních stránek nebo z internetu. Které uvidí ve vyhledávačích na prvních místech. Mají pocit, že populární škola nebo pomůcka sama o sobě garantuje úspěch

Já jsem se naštěstí už přesvědčil a naučil, že tyto dvě cesty jsou, mírně řečeno, značně riskantní a nespolehlivé. Kdo chce skutečnou kvalitu, musí trochu hledat, ověřit si, zda první dojem není jen bezcenné pozlátko – a pak to stojí za to.

A to hledání navrhuji začít u kořenů. Jak k tomu došlo, že z opovrhovaného bezvýznamného školního předmětu v období normalizace se najednou stala dnešní atraktivní záležitost, nutnost, záchrana před profesním nožem na krku?

Nebylo to pouze sametovou revolucí 1989 a otevřením hranic do světa (v dnešním globalizovaném světě neznalost angličtiny už v podstatě znamená určitou úroveň negramotnosti i u nás doma, natož za oněmi otevřenými hranicemi) Už několik let předtím byly plné noviny, časopisy a televize nových metod, jak efektivně studovat, cvičit koncentraci a paměť. V knihách zde byl průkopníkem dr. Jiří Toman, v praktických výcvikových kurzech pak jeho žák ing. David Gruber. Ten ukázal mohutnou učební akcí v období prosinec 1988 až březen 1989, že angličtina se dá zvládnout na úroveň advanced místo za šest let za čtyři měsíce. V srpnu 1989 potvrdil své znalosti certifikátem advanced level na jazykové škole v Anglii. Také se za dvacet hodin naučil zpaměti hodinovou přednášku – a v Anglii ji úspěšně přednesl (příkladem jak vypadá jeho přednáška v angličtině může být kupříkladu jeho přednáška v Sydney na téma "Profesionální koncentrace". Na koci roku 1991 pak přeložil z angličtiny do češtiny bestseller Dale Carnegieho „Jak získávat přátele“. Jeho překlad, navíc okomentovaný jeho metodami učení a rozvoje osobnosti, doznal na knižním trhu takového úspěchu, že je dodnes žádanější než jiné překlady této knihy.

Na Davidu Gruberovi se mi líbí, že neslibuje Norimberský trychtýř (fantaskní přístroj, kterým lze nalít znalosti do hlavy), ale spíše Churchillovské krev a pot. A také slzy – ale zde spíše slzy radosti a dojetí z toho, že se to podle jeho metod podaří i těm, kteří postupem podle výše uvedených dvou způsobů už ztratili naději. Líbí se mi, že první na světě založil odbornou nauku o efektivním studiu jazyků zvanou lingvopedie. Jeho nástupci, ti už se mohou vézt na vzrostlé poptávce, ti už mohou jít hodně především za kšeftem. Ale průkopník, ten vždy začíná v situaci plné nepochopení až posměchu („na co mi ta angličtina bude?“) – a proto musí mít k dané oblasti celoživotní lásku, aby ta protivenství překonal. Líbí se mi, že svým žákům jen tak mimochodem vštípí to, co je na celém vzdělávání podle mne nejdůležitější – chuť a odhodlání pracovat samostatně a dobrovolně věnovat čas studiu.

Než jsem mu uvěřil, samozřejmě jsem si kladl otázky. Jak to, že na jeho expresní angličtiny jezdívají lidé přes půl republiky? Nebo dokonce z Vídně do Brna? Proč nemusel nikdy platit plošné inzeráty v novinách nebo bannery na internetu? Proč s ním lidé rádi jezdí na koučovanou angličtinu do Anglie, USA, na Maltu, do Austrálie?

Také mi dalo trochu práce a času se k Davidu Gruberovi dostat. Nechápu ale, jak může být v naší zemi nějaký člověk, který o něm ještě vůbec neví. Vždyť jen jeho knihy „Jak se efektivně učit cizí jazyk“ se prodalo přes 140 tisíc výtisků – sedm vydání, patnáct dotisků, verze české, slovenské, německé, anglické, vícejazyčné… Přece každému zájemci o naučení se stačí trochu se rozhlédnout kolem sebe – a musí na ni narazit. A chtě nechtě to musí podle ní zkusit – a když to neutáhne sám, tak jít na kurz, kde má ve spolužácích motivující konkurenci a nad sebou pravidelný externí bič k tomu svému internímu.

Pokud máte ve svém okolí někoho, koho jeho chronické začátečnictví trápí, vraťte mu upozorněním na tento blog naději. Naději, která roste tím více, čím více se oprostí od výše uvedených dvou postupů a zvolí správný třetí postup: učit se od toho, kdo danou věc skutečně dělá, kdo ji zvládl sám nejlépe široko daleko a přitom v nepříznivých podmínkách – a hlavně, kdo ji zvládl dříve, než se ta záležitost stala kšeftem.

 

PS: Jako obvykle platí, že pokud mě kontaktujete v komentářích či na mém mailu, můžu si s vámi o problematice popovídat a případně doplnit detaily, které by vás mohly zajímat. Stejně tak mám zájem o kontakt se všemi absolventy kurzů angličtiny Davida Grubera (jakož i jiných jeho kurzů), rád bych uspořádal setkání absolventů :)

Autor: Jan Hora | čtvrtek 22.9.2011 9:01 | karma článku: 10,17 | přečteno: 1311x
  • Další články autora

Jan Hora

O doménách

Po delší době jsem se rozhodl opět něco napsat. Mé předchozí články byly několikrát označeny za špatně skrývanou reklamu, takže jsem se rozhodl změnit přístup a psát o svém oboru, kterým je IT - především oblast online marketingu a e-commerce. Tohle je první z takových článků a je inspirován zajímavým dotazem, který mi položila jedna žákyně z kurzu, který jsem vedl. Snad ho v záplavě politických komentářů někdo shledá užitečným :)

17.11.2012 v 9:05 | Karma: 8,36 | Přečteno: 587x | Diskuse| Ostatní

Jan Hora

Nade všechny "soft skills" je selský rozum

Jak je z některých mých blogů patrné, jsem absolventem kurzu Davida Grubera, a tedy logicky nemohu nebýt jeho příznivcem.. A v tomto blogu bych Vám chtěl nabídnout recenzi jeho nejnovější knížky “Bude hůř, ale vám bude líp”, kterou jsem přečetl, jak jinak, jedním dechem :)

13.2.2012 v 8:48 | Karma: 9,92 | Přečteno: 1834x | Diskuse| Kultura

Jan Hora

Krátké zamyšlení na téma odchodu Václava Havla

O Václavu Havlovi bylo v posledních napsáno mnoho obdivného a mnoho kritického či dokonce nenávistného. Neustále musím myslet na to, co vidím v pozadí toho všeho. A z toho co vidím jsem smutný.

21.12.2011 v 13:45 | Karma: 15,32 | Přečteno: 1425x | Diskuse| Ostatní

Jan Hora

Vzdělání trochu jinak

To, že v našem českém školství oproti minulým dobám upadá kázeň, upadá morálka i kvalita výuky, to nikoho už ani nepřekvapuje. Člověku připadá, že stále více studentů dělá školu vlastně jen pro ten „papír“. Maturitní vysvědčení, diplom a podobně. Pak se jdou ucházet o zaměstnání. Personalista vidí požadovaný papír, odškrtne si splněný kvalifikační požadavek a víc ho nezajímá. Že maturant z českého jazyka mluví jak dlaždič a udělá během pár minut ve svém pracovním mluveném projevu tolik hrubých chyb, že správně neměl projít ani základní školou? Jistě znáte ten vtip, kdy jeden absolvent vysoké školy říká druhému: „Když vidím, jakej já jsem inženýr, tak se docela bojím jít k doktorovi.“ Tento blog ale nebude obvyklým nadáváním na dnešní poměry, tenhle bude trošku jiný...

12.9.2011 v 9:36 | Karma: 11,53 | Přečteno: 1392x | Diskuse| Společnost

Jan Hora

Stávka, stávka, pořád samá stávka

Už několik dní se na mne ze všech médií hrnou informace o stávce a o tom, jak odboráři stávkují i za mne resp. o tom, jak si mne berou jako rukojmí - podle toho, kdo se v článku k věci vyjadřuje. A mě už to docela přestává bavit.

13.6.2011 v 12:50 | Karma: 13,75 | Přečteno: 834x | Diskuse| Ostatní

Jan Hora

Největší zhouba politických reforem...

... je překvapivě počasí. Zdá se vám to překvapivé? Já jsem byl taky překvapen, když jsem to zažil na vlastní kůži...

12.10.2010 v 13:52 | Karma: 11,06 | Přečteno: 945x | Diskuse| Politika

Jan Hora

Reformy trochu jinak, aneb jak to vidí politický zelenáč

Po delší době jsem se rozhodl opět se podělit o své úvahy - tentokrát na téma reforem, které jsou tématem dne už skoro celý rok. Celou tu dobu přemýšlím hlavně o tom, proč se mi tak často stává, že se s někým v jedné oblasti perfektně shodnu a v druhé se rychle dostaneme "na nože." A tak mě napadlo, že předložím svoje myšlenkové pochody ve stručné podobě anonymnímu čtenářstvu a uvidíme, jak moc jsem mimo.

5.10.2010 v 8:00 | Karma: 13,24 | Přečteno: 969x | Diskuse| Politika

Jan Hora

Složenky od TOP09 trochu jinak

On to vlastně není špatný nápad, uhradit složenkou státní dluh. Jenže chyba se stala v tom, kdo dostal složenky, a taky v tom, na jakou částku zněly.

14.5.2010 v 18:10 | Karma: 17,40 | Přečteno: 984x | Diskuse| Politika

Jan Hora

Časový kupon za studentskou cenu

...aneb nechci slevu zadarmo. Tento článek je hlasité zanadávání si na mou vlastní blbost a na nezájem DPP Praha o spokojenost svých klientů.

2.4.2010 v 16:31 | Karma: 10,76 | Přečteno: 1029x | Diskuse| Osobní

Jan Hora

Proč mi nevyhovuje levice

Dnes jsem narazil na facebooku na diskusi, v níž několik lidí hájilo přesvědčení, že komunismus je správná cesta. Poté co jsem se do diskuse zapojil mě došlo, že můj odpor k němu má hodně společného s mou nechutí volit levici, protože základ je stejný...

1.4.2010 v 17:07 | Karma: 20,96 | Přečteno: 1239x | Diskuse| Politika

Jan Hora

Skotská modlitba

Narazil jsem v diskusi pod jedním blogem na následující text, prý jde o skotskou modlitbu. Moc se mi líbí...

3.3.2010 v 9:39 | Karma: 13,91 | Přečteno: 1231x | Diskuse| Ostatní

Jan Hora

Dehonestace politických oponentů je nástrojem z doby minulé

Volby do poslanecké sněmovny se přibližují a čím jsou blíže, tím více afér, obvinění, nařčení a polopravd se objevuje v médiích. Volič už je na to po letech zvyklý, je to běžná praxe. Odporná, špinavá, zavrženíhodná, ale efektivní. Není nutno ani dodávat že většina toho, co se do médií dostane se tam dostalo zcela záměrně. Stejně tak soudím, že jen máloco je podáno se všemi souvislostmi, protože pak by to většinou přestala být senzace – často by se ukázalo, že o nic nešlo, že zajímavé jsou jen části kauzy a to jen tehdy když je vytrhnete z kontextu. A jindy by došlo k odhalení pravdy,jejíž odhalení nebylo obsahem politické objednávky. Až teď jsem si uvědomil, že to co se pravidelně o volbách line z televize, novin i internetu není daň za demokracii. Je to daň za 40 let komunismu.

3.3.2010 v 1:02 | Karma: 9,63 | Přečteno: 817x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1122x
Původem mimopražský, v Praze žije již osm let a i když se to podle fotografie nezdá, je mu 27 let. IT (a nejen IT) konzultant na volné noze. Zajímá se o politickou a ekonomickou situaci ČR. Chce se podělit o své myšlenky aby zjistil, zda je někdo alespoň částečně sdílí.